Jeotermal Sondaj

Jeotermal Sondaj

Jeotermal Sondaj, enerjinin günümüzde dünyadaki başlıca alternatif enerjiler arasında yer almasının en önemli etkeni; Bunun nedeni temiz, yenilenebilir, ucuz, atıksız, çevre dostu olması, üretiminin kolay olması ve küçük alanlarda büyük ölçekte enerji elde edilebilmesidir.Kalemize, Jeotermal sondaj, hakkında bilgilere ayrıntılı yer verdik.

Jeotermal Sondaj, Neler Üretebilirsiniz?

  1. Elektrik üretimi
  2. Turizm (Kaplıcalar)
  3. Isıtma sistemlerinde kullanım
  4. Seranın ısıtılması

Jeotermal Sondaj, yani jeotermal enerji günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Jeotermal enerjiyi ortaya çıkaracak sondajlar dikkatli ve titiz bir çalışmayla yapılıyor. Şirketimize ait jeotermal sondaj kuyusunun inşaatına ilişkin prosedürler tamamlanmıştır.

  1. KUYUNUN DERİNLİĞİ VE ÇAPI

Açılacak jeotermal kuyunun derinliği ve çapları yer altı sıcaklığının değişimine bağlı olarak değişmektedir.

1.1 Degradede nasıl delik açılır

1.2. Çalışır durumdaki bir kuyu gibi

  1. KUYUNUN DİKEYİ

Kuyunun dikeyliğini garanti altına almak için, sondajın başlangıcında ve sondaj sırasında matkabı maksimum seviyede bloke etmek gerekir. Dikey kuyu sondajı için gerekli sondaj ekipmanı kuyu sahasında depolanmalıdır.

 

  1. SONDAJ SİRKÜLASYON ( DOLAŞIM) ÇAMURU

Sondaj işleminin mümkün olduğu kadar sorunsuz ilerlemesini ve sondaj sıvısının yoğunluğunun gerekenden yüksek olmamasını sağlamak için sondaj sıvısı kuyu başında sürekli olarak izlenmelidir. Sondaj sıvısının sıcaklığı her 1 (bir) metrede bir ölçülmeli ve veri defterine kaydedilmelidir. Sıvıda kullanılan bentonit kili ve kimyasalların TSE-977 standartlarına uygun olması gerekmektedir.

  1. ÖRNEKLEME

Sondaj ilerlemesi sırasında aşılan katmanları doğru bir şekilde tespit etmek için, her katman değişiminde ve her metre ilerlemede tortu örneklerinin alınması gerekir. Alınan numunelerin yarısı yıkanmalı, diğer yarısı ise kuyudan çıkar çıkmaz doğal haliyle numune kutularına konulmalı ve iş sonuna kadar özenle muhafaza edilmelidir.

 

  1. KUYU İÇİNDEKİ JEOFİZİK KAYIT

Kuyuda sondaj işlemi tamamlandıktan sonra, kuyu donatılmadan önce, sıcak su ve soğuk su sağlayan katmanların seviyelerinin doğru bir şekilde belirlenebilmesi için kuyunun jeofizik logunun çıkarılması gerekmektedir. Bu loglar SP, direnç ve gama ışını logları olmalıdır.

 

  1. EKİP

Kuyuda yeterli sıcaklığa ulaşılması durumunda işletmede olan kuyuya geçilmesine karar verilir ve kuyu uygun çaplarla donatılır.

6.1. Kuyudaki su sıcaklığı 70 C’nin altında ise spiral kaynaklı sac boru kullanılması gerekmektedir

6.2. Kuyudaki su sıcaklığı 70 C’nin üzerinde ise astar kullanılması gerekir.

Kuyu inşaafı

  1. İZOLASYON

Jeotermal sıcaklık açısından kullanıma uygun olmayan su içeren katmanların kuyuya soğuk su girmesini önlemek için çimento harcı ile yalıtılması gerekir.

 

  1. KUYU İNKİŞAFI

8.1. Rotary sondaj makinesiyle açılan ve dolaşım sıvısı kuyu duvarında kaplı olan kuyunun temiz su ile yıkanması gerekir.

8.2. Kuyu inşaatı, inşaası tamamlandıktan sonra kuyunun bir kompresörle geliştirilmesi gerekir. Kompresör kapasitesi en az 32 bar olmalıdır.

8.3. Geliştirme süreci kuyudan temiz su çıkana kadar ve en az 48 saat devam etmelidir.

 

  1. KUYU AĞIZ

Geliştirme süreci tamamlandıktan sonra sondaj borusunu ortalayacak şekilde 3x3x0,5 m ölçülerinde kuyu başı betonu oluşturularak kuyu inşaatı, inşaası kesin olarak tamamlanmalıdır.

Sondaj Hizmeti, bir çok sondaj projesini tamamlayan firmayız. Bizlerle iletişime geçip referans projelerimizi inceleyebilir, Sondaj ve Kuyu işleriniz için bilgi edinebilirsiniz.

Jeotermal Sondaj hizmeti 35+ yıllık tecrübe uzman kadro ve ekipmanlarımızla sondaj ve Kuyu Hizmeti vermekteyiz. Sondaj Firması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Son Yazılarımız