Havalı Sondaj

Havalı Sondaj

Havalı sondaj, havalı sondaj nedir ? Havalı sondaj yöntemlerinin farklı türleri olmakla birlikte en yaygın uygulama alanıdır. En yaygın tip pnömatik kuyu içi tabanca delmedir. Kuyunun dibi setin dibindedir. Darbe ve basınç (yük) altında düşük hızda dönüş. Formasyonun burgu dişleri ile kırılmasını takiben kuyu içi tabanca ile formasyon döküntülerinin kuyu deliğinden uzaklaştırılması işlemi. Buna hava sondajı denir. Bu yöntem esas olarak darbeli kırma, esas olarak darbe ve döndürmedir. tedarik. Kuyu içi tabanca delme yöntemi genel olarak zor, zor ve zordur. Delinebilir formasyonlara sıcak veya soğuk su kuyuları açmak için kullanılır. Sıcak ve soğuk su sondajlarında düşük geçirgenlik seviyelerinde sondaj sırasında kılcal çatlaklar ortaya çıkar. Bu Yönteme Havalı sondaj denir , Aşağıdaki videomuzda havalı sondaj çalışmamızı izleyebilirsiniz.

Su sondajı operasyonları sırasında açığa çıkan bu kırıklar çok daha ciddi hasarlara yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda havalı sondajı tercih etmek oldukça faydalıdır.

Son zamanlarda en çok tedirgin olduğu konulardan biri su sıkıntısı yaşanıp yaşanmayacağıdır. Çünkü her sene bir önceki seneye göre su sıkıntısı yaşanma riski ve öngörüsü artmaktadır. İstanbul yüzey alanı küçük olmasına rağmen dünya genelinde birçok ülkeden daha çok nüfusa sahip olan bir şehirdir. Durum böyle olunca insanlar tarafından en çok tüketilen su kaynağının çeşitli sebeplerden dolayı azalması riski ile karşı karşıya kalmaktadır.

Çoğu zaman haberlerde İstanbul’un çeşitli ilçelerinde saatlerce sürecek su kesintilerinden bahseder. İstanbul gibi bir şehrin merkezinde bu tarz su sıkıntıları yaşanırken daha kırsal kesimlerde daha büyük su sıkıntıları yaşanır. İstanbullular da bu tarz su sıkıntılarına karşı kendi çözümlerini üretmek için son zamanlarda İstanbul sondaj firmalarına ilişkin araştırmalar yapmaya başladı.

İstanbul da düzinelerce kurumsal ya da kurumsal olmayan sondaj firmaları bulunur. En doğru ve en güvenilir tercihi yapabilmek için ilk başta sondaj ile ilgili birtakım bilgilere sahip olmakta fayda var. Bu yazımızda “sondaj nedir?”, “su sondajı nedir?”, “su sondajı nasıl yapılır?” bunun benzeri  bilgilere yer verdikten sonra sondaj firmaları arasında en iyi ve en güvenilir firmayı seçmeniz daha kolay olacaktır.

Sondaj Nedir?

Yer altında bulunan enerji kaynaklarını yer üstüne çıkarıp insanların kullanımına sunmak için toprağın yapısına ve çıkarılacak yer altı kaynağının türüne göre çeşitli makineler kullanarak delici uca sahip matkaplar aracılığı ile toprağın yapısında yer altı kaynağına ulaşıncaya kadar yapılan delme ve kuyu açma işlemine sondaj denir.

Sondaj işlemi öyle hiçbir araştırma yapılmadan doğaçlama yapılacak bir çalışma değildir. Sonuçtu yerin altında bulunan bir kaynağa ulaşmak istiyorsan ilk başta o kaynağın gerçekten o yerin altına olduğunun tespit edilmesi gerekir. Daha sonra toprağın yapısı saptanır. Toprağın yapısının tespit edilmesi uygulanacak sondaj işleminde kullanılacak yöntemi ve araçları belirlemek bakımından son derece önemlidir.

Toprağın yapısına uygun sondaj yöntemi kullanılmaz ise yapılacak tüm işlemler boşa gidebilir hem zaman ve iş gücü yönünden hem de maliyet yönünden zarar etmiş olabilirsiniz. Tüm bunların olmaması için ilk olarak sondaj yapılacak alanda sondaj yapacak firma mühendisleri tarafından etüt çalışmaları yapılması gerekir. Bu etüt çalışmaları doğrultusunda ilk olarak ulaşılmak istenen kaynağın var olup olmadığı, kaynak var ise tam yeri tespit edilir. Kaynak tespit edildikten sonra topraktan alınan numuneler üzerinde yapılan analizler sonucu toprağın yapısı tam olarak tespit edilir. Kimi toprak sert ve kaya parçacıklı bir yapıda iken kimi toprak ise killi ve yumuşak bir yapıdadır.

Sondaj yapılacak toprağın hangi yapıda olduğu yapılan analizler sonucu tespit edildikten sonra mühendisler tarafından
uygulanacak sondaj yöntemine karar verilir. Ayrıca mühendisler tarafından yapılan
projelendirme sayesinde sondaj işlemi bitinceye kadar yapılacak işlemler tespit edilmiş olur.
Mühendisler tarafından yapılan projelendirme ve uygulanmasına karar verilen sondaj
yöntemi sayesinde sondaj işlemleri kısa sürede ve ekstra maliyet çıkarmadan hazır hale gelir.

Su Sondajı Ruhsatı Nasıl Alınır ?

Her geçen gün suya olan ihtiyaç artmakta fakat ihtiyacı karşılayacak su azalmaktadır. Yer üstü su kaynaklarından istediği verimi alamayan insanlar artık yer altında buluna doğal su kaynaklarına yöneliyor. Yer altında bulunan suyu yukarıda açıklamasını yaptığımız sondaj işlemi uygulanarak açılan kuyudan yer yüzeyine çıkarma işlemine su sondajı adı verilmektedir. Tarlanızda ya da bahçenizde kullanılmak üzere açacağınız sondaj kuyular ihtiyaçlarınızı karşılamak için artık son derece önemli hale gelmiştir. Fakat açacağınız sondaj kuyusu sizin arazinizde olsa da çıkaracağınız suda yasal olarak hakkınız bulunmaz. Kendi arsanızda, kendi bahçenizde sondaj kuyusu açmak ve çıkan suyu kullanmak için iki farklı ruhsat almanız gerekir.

İlk ruhsat kendi araziniz üzerinde 10 metreden daha derin bir kuyu açacak iseniz bu kuyuyu açmak için sondaj yapma amacıyla kuyu ruhsatı almalısınız. 10 metreden daha derin bir kuyu açmak niyetindeyseniz ve istenilen bu ruhsatı almadan sondaj işlemine başladıysanız başınız her an hem belediyeniz ile hem de Devlet Su İşleri ile belaya girebilir. Ruhsatsız sondaj çalışması yaptığınız Devlet Su İşleri tarafından tespit edildiği takdirde açtığınız kuyu hangi aşamada olursa olsun kuyu kapatma cezası alırsınız ve masraf yaparak ve zaman kaybederek açtığınız kuyu kapatılır ve kullanmanıza izin verilmez. Ayrıca
bu kuyu kapatma cezası ile de kalmaz.

Devlet Su İşleri bulunduğunuz yer belediyesine bildirim yaparak sizin hakkınızda idari para cezası uygulanmasını talep eder. Su sondaj ruhsatı, Sondaj çalışması yapmak için almadığınız ruhsattan dolayı hem kuyunuzdan olursunuz hem yaptığınız masraflar boşa gider hem de idari para cezası ödemek zorunda kalırsınız. İkinci almanız gereken ruhsat kuyu açıldıktan sonra çıkan suyu yasal olarak kullanmak ve bu su da yasal olarak hak iddia etmek için gereklidir.

Sahip olduğunuz arsa ve üzeridekiler sizin hakkınız iken toprağın altında bulunan kaynak ve varlıklar devlete aittir. Bu sebepten dolayı kendi arazinizde su çıkarmış olsanız bile bu su devletin hakkı olduğu için, bu suyu kullanabilmek amacıyla devletten ruhsat almanız gerekir. Aynı şekilde kuyu açmak için ruhsat aldınız suyu buldunuz fakat kullanmak ve hak iddia etmek için ikinci ruhsatı almadan kullanmaya başladınız. Burada da yine tespit edildiği takdirde Devlet Su İşleri tarafından kuyu kapatma cezası ve belediyenin keseceği idari para cezası ile karşı karşıya kalırsınız. Aşağıdaki videoda su sondajı çalışmamızı izleyebilirsiniz.

Su Sondajı Nasıl Yapılır?

Su sondajı tespit edilen toprağın yapısına uygun sondaj yöntemi kullanarak yapılır. Bu
yöntemler: yumuşak ve killi toprak yapısına sahip alanlarda çamur rötary su sondajı yöntemi
iken toprağın yapısının sert ve kayalıklı olduğu topraklarda hava basınçlı su sondajı
yöntemidir.

İstanbul su sondajı firmaları arasında firmamız müşterilerine sondaj yapılmasına ilişkin anlaşma yapım aşamasından sondaj kuyusunu ve çıkan suyu yasal olarak kullanacak duruma gelmesi için gerekli tüm bilgilendirme ve yönlendirmeleri yaparak sorunsuz bir hizmet sunmaktadır. Bünyemizde bulunan mühendislerin yaptıkları etüt çalışmaları sonucunda çıkardıkları projeler doğrultusunda tüm ruhsat işlemleri de dahil olmak üzere gerekli yönlendirme ve bilgilendirmeler yapılarak en sağlıklı ve en hızlı sondaj kuyusuna sahip olmanız için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Siz de eğer sorunsuz bir şekilde su kuyusu sahibi olmak istiyor iseniz firmamızla iletişime geçerek en doğru bilgi ve hizmete sahip olabilirsiniz.

Başlıca Hizmet Verdiğimiz Bölgeler

  • İstanbul Sondaj
  • Kocaeli Sondaj
  • Balıkesir Sondaj
  • Çanakkale Sondaj
  • İzmit Sondaj
  • Yalova Sondaj

Olmak Üzere Bir Çok İl, İlçede Sondaj himeti vermekteyiz. En Uygun fiyat garantisiyle sondaj işlerinizde, yardımcı olmak sizlere hizmet vermek için bizi aramanız yeterlidir. 0 530 478 52 88

Havalı sondaj, Havalı su sondajı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Son Yazılarımız